مقالات تحقیقاتی و پایان نامه – ۲-۷- کارکردهای نیمکره راست کرتکس مغزی – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
توماس وست[۱۳] معتقد است که ما با دیدن بهتر میتوانیم یاد بگیریم . مغز ما انسانها از لحظه تولد به محرک های بنیادی پاسخ میدهد و بچه ها توسط تلویزیون و کامپیوتر خیلی بهتر و سریعتر یاد می گیرند. یادگیری از طریق موزیک ، فیلم ها و نرم افزارهای نمایشی خیلی سریعتر و نتیجه بخش تر از دیگر انواع یادگیری است.
مطالعات اخیرنشان دادهاند که دربحث از تسلط نیمکره ها این دو نیمکره درانسان مستقل از هم نیستند ولی هرکدام مستقل ازهم کار میکنند (تخصص یافتگی) ولی در مجموع با تفاوتی که باهم در تخصص یافتگی دارند، مکمل هم هستند. (گیبسون، ۲۰۰۲).
۲-۷- کارکردهای نیمکره راست کرتکس مغزی
وقتی کشف شد نیمکره چپ سخن گفتن را کنترل میکند اغلب پژوهشگران تصور میکردند که نیمکره راست شبیه یک فرمانروای ضعیف است . یعنی نیمکره راست به طرق مختلف از نیمکره غالب حمایت می کنداما قطعا زیردست آن است. مطالعات بعدی با بیماران دوپاره مغز نشان داد که نیمکره راست بیش از آنچه محققین می پنداشتند، توانایی دارد. اولا اگرچه نیمکره راست معمولا نمی تواند سخن گفتن یا نوشتن را کنترل کند اما صحبت کردن ساده رامی فهمد. یک فرد دوپاره مغز که توصیف کلامی شی را می شنود میتواند با دست چپ (نیمکره راست) اشیا مختلف را لمس کند و شی توصیف شده را پیدا کند. مثلا یک بیمارپس ازدیدن نام یک شی در میدان بینایی چپ آن را نام میبرد.چندین بیمار دوپاره مغز توانستند با دست چپ بنویسند یا قالبهای حروف را منظم کنند تا اطلاعات شناخته شده را فقط با نیمکره راست توصیف نمایند. آن ها حتی به گونه ای عمل میکردند که انگار نیمکره چپ کنترل کننده کامل زبان گفتاری است.
علاوه بر این نیمکره راست میتواند بعضی کارکردها را بهتر از نیمکره چپ انجام دهد. یکی ازاین کارکردها کنترل تظاهرات هیجانی است پس از آسیب به نیمکره راست بیماران هم در نشان دادن چهره هیجانی وهم در فهم تظاهرچهره ایی دچار مشکل میشوند.حتی در افراد طبیعی ،سمت چپ صورت (که به وسیله نیمکره راست کنترل می شود) معمولا بیشتر می خندد و از بعضی جهات نیز این قسمت بیش از سمت راست صورت، هیجان دارد.
واضح است که نیمکره راست برای ایجاد محتوای هیجانی حتی در صحبت کردن مشارکت میکند. افرادی که از آسیب به نیمکره راست رنج میبرند، انعطافی کمتر از میزان طبیعی دربیان هیجانی دارند. آن ها همچنین در تفسیرهیجاناتی که مردم با تون صدا نشان میدهند، مشکل دارند. نیمکره راست کارکرد دیگری را نیز بهتر از نیمکره چپ انجام میدهد و آن بازشناسی پیچیده بینایی است. روشن شده است مخ بسیاری از مردمی که از آسیب به نیمکره راست رنج میبرند گاهی اوقات در یافتن راه درست از میان چند راه و همچنین بازشناسی چهره ها مشکل دارند. مطالعه بیماران دوپاره مغز موجب شده تا اطلاعاتی اضافی درباره این کارکردهای تخصصی نیمکره راست به دست آید.
برای مثال ، یک بیمار دوپاره مغز میتواند معما را با دست چپ بهتر از دست راست حل کند، اگرچه که دست راست میتواند کلمات را خیلی بهتر از دست چپ بنویسد ، دست چپ رسم شکل جعبه ، دوچرخه و یا اشیا مشابه را بهتر انجام میدهد. در یک آزمایش از آزمودنی های دوپاره مغز خواسته شد تا یک شی سه بعدی را بدون نگاه کردن لمس کنند. سپس تصاویر دو بعدی از اشیا نشان داده شد و به آن ها گفته شد که الگوی دو بعدی را با شی لمس شده مقایسه کنند . آزمودنی ها این عمل را با دست چپ دقیق تر از دست راست انجام دادند. بنابرین به نظر میرسد که نیمکره راست برای بینایی پیچیده و اعمال فضایی تخصص یافته باشد.
با این وجود نیمکره راست برای انجام همه تکالیف بینایی و فضایی ضروری نیست ، در مطالعه بیمارانی که در اثرسکته از آسیب به نیمکره راست رنج میبرند همانند افراد طبیعی توانستند محل نه شهر بزرگ را از روی نقشه دورنمای ایالات متحده تعیین کنند. این بیماران مثل افراد بهنجار فواصل بین محلهای نقشه کاغذی رابه دقت تخمین می زدند.
با این وجود وقتی آن ها مجبور بودند تا دوتا ازاین وظایف رابا تصورمحل همان نه شهروتخمین فواصل بین آنهادر ذهن انجام دهند، اختلال زیادی نشان دادند. می توان گفت شواهدی درتایید این عقیده وجود دارد که نیمکره راست برای انجام تکالیفی که به بازنمایی درونی اطلاعات و تصورات بینایی-فضایی نیازمندند بسیار ضروری است.
شواهدی مبنی بر تخصص یافتن نیمکره ها در افراد سالم اگرچه تفاوتهایی بین دو نیمکره ، پس از آسیب به جسم پینه ای آشکارتر می شود اما بعضی تفاوتها حتی در افراد سالم نیز وجود دارد. اما تفاوتها درافراد سالم کلا خیلی کم و متناقض هستند که تنها در افراد کمی آشکاراست. در آزمایش برای یک گروه بزرگ از دانشجویان راست دست دانشکده صدایی (مثل این) تلفظ شد . همچنین به این دانشجویان تعدادی کلمه که به صورت تصادفی منظم شده بودند و بعضی از کلمات روی یک گوشه نوشته شده بود ، نشان داده شد. دانشجویان موظف بودند تا هشت کلمه ای راکه هم وزن صدای (این) بود،بیابند. به نیمی ازآنان گفته شد که ازصفحه چپ به راست با دقت نگاه کنند درحالی که به نیمه دیگر گفته شد که با دقت از راست به چپ نگاه کنند. همه دانشجویان از این دستورات پیروی کردند اگرچه تعداد یکسانی کلمات هماهنگ در دو طرف راست وچپ به دست آمد، اما آزمودنیها به طور متوسط ۴۳% کلمات را از سمت راست و ۳۸% را از سمت چپ پیدا کردند. این تفاوت که از نظر آماری معنی دار است اما زیاد نیست مخصوص مطالعاتی است که در این زمینه انجام می شود. این نتیجه مشخص میکند که خواندن احتمالا با نیمکره چپ کنترل می شود . بنابرین اگر فردی به راست خیره شود که میدان بینایی نیمکره چپ است ، موفقیتش نسبتا بیشتر خواهد بود. این نتایج فقط برای راست دستان کاربرد دارد، چپ دستان نتایج بی ثباتی به دست میدهند با این وجود حتی در راست دستان نیز این نتایج قابل اعتماد نیست. همواره محتمل است که افراد به جهت پیشبینی شده خیره شوند،اگر آزماینده به جای قرار گرفتن در مقابل آن ها ، در پشت آن ها بایستد. وقتی آزماینده در مقابل آن ها قرار میگیرد ممکن است موجب آشفتگی آن ها یا بازداری رفتارهای طبیعی بشود (همان منبع).
۲-۸- کارکردهای تخصصی نیمکره ها
۲-۸-۱- نیمکره راست
-
- استفاده از تصاویر برای پردازش
-
- مهارت های دیداری ، ژیمناستیک
-
- بخش حسی و غیر شفاهی مغز
-
- به خصوصیات افراد ، تصاویرو…. فکر میکند
-
- مسئول درک مستقیم، احساسات ، رویا، هیجانات، تصور کردن، ابتکار و خلاقیت ، رنگ، آگاهی از محیط و خاطرات
-
- مسئول آهنگ (وزن)، حواس فیزیکی ، ریسک کردن، تنوع و انعطاف پذیری، یادگیری به وسیله تجربیات ، ارتباطات ، بازی و ورزش ، عرفان ، توجه به درون ، مزاح و شوخی
-
- مهارتهای حرکتی
-
- توجه به شباهت ها
-
- نقاشی و کارهای دستی را ترجیح میدهد
-
- در بروز فاکتورهای احساسی راحت و آزاد است
-
- از دلقک بازی و مسخره بازی لذت میبرد
-
- در حال مطالعه میتوانند تلویزیون نگاه کرده و موسیقی گوش کنند
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 05:24:00 ب.ظ ]
|