دانلود تحقیق-پروژه و پایان نامه | ،یین مندی های وسواسی) (افکار وسواسی بدون رفتارهار آشکار (اندیشناکی های وسواسی) (د تلقی می – 7 |
،یین مندی های وسواسی) (افکار وسواسی بدون رفتارهار آشکار (اندیشناکی های وسواسی) (د تلقی می شیوع اختلال
شیوع اختلال وسواس به طور نسبی محدود است اما نه آنقدر که پیشتر تصور میشد. آمارها نشان دادهاند که در میان بیماران سرپایی روانپزشکی کمتر از یک درصد از اینگونه اختلال رنج میبرند که در میان بیماران بستری این آمار بالاتر است. وقوع این اختلال در جمعیت کلی نسبت به تعداد محدودی که در درمانگاهها و بیمارستانها هستند، اخیراًً حدود پنج درصد برآورد شده است (از هر دو هزار نفر یک نفر) (سلیگمن و روزنهان، والکر، ۲۰۰۱؛ جنیک[۲۹] ، بیر[۳۰] و مینی چیلو[۳۱]، ۱۹۹۸؛ کاپلان و سادوک،۲۰۰۳). به طور کلی داده های موجود نشان میدهد که اختلال وسواس در بافت کلی جمعیت خیلی بیشتر از آن چیزی است که گمان رفته بود. بایستی این موضوع را مد نظر داشت که این اختلال بسیاری از افراد مبتلا را به شکل حادی پریشان نکرده و یا در زندگی روزمره آن ها مزاحمت ایجاد نمیکند. حتی در میان کسانی که مشکلات آن ها در حد اختلات بالینی است بدون شک افرادی یافت میشوند که هرگز به جستجوی بر نمیآیند و بیماری خود را پنهان میکنند (ترنر و بیدل، ۱۹۸۸؛ جنیک و همکاران، ۱۹۹۸).
نقش جنسیت و سن
به لحاظ تعداد افراد مبتلا به این اختلال تفاوت مشخصی بین زنان و مردان وجود ندارد. ولی در میان نوجوانان، پسرها بیشتر از دخترها دچار اختلال وسواسی- اجباری میشوند. به طور معمول شروع اختلال وسواس در مقطع نوجوانی یا اوایل بزرگسالی است و در اکثر موارد قبل از ۲۵ سالگی بروز میکند. به ندرت دیده میشود که شروع اختلال برای اولین بار بعد از ۴۵ سالگی باشد. پیش از مراجعه بیمار به مراکز بالینی و بیمارستانها ممکن است زمان زیادی تلف شود هر چند اکنون میزان این دیرکرد نسبت به گذشته کمتر شده است (سلیگمن، روزنهان، والکر، ۲۰۰۱؛ اینگرام و پرایس[۳۲]، ۲۰۰۱؛ کاپلان و سادوک، ۲۰۰۳).
ازدواج، خانواده، طبقه اجتماعی و تحصیلات
مطالعات بسیاری نشان میدهد که تعداد زیادی از بیماران وسواسی بزرگسال ازدواج نمیکنند و بیماران مرد نسبت به بیماران زن تمایل بیشتری به تنهایی دارند و نسبت به بیشتر افراد حتی نسبت به سایر بیماران روانی تمایل کمتری به ازدواج دارند. در صورت ازدواج نیز تمایل دارند که تعداد بچه های کمتری داشته باشند. بسیاری از متخصصان بالینی بر این باورند که میزان اختلال وسواس در میان طبقات اجتماعی مرفه و تحصیلکرده بیشتر است. با این حال آمارهای موجود و یافته های پژوهشی که انجام گرفتهاند چنین موضوعی را گواهی نمیدهند (کاپلان و سادوک، ۲۰۰۳؛ سلیگمن، روزنهان، والکر، ۲۰۰۱).
سیر اختلال
به طور تقریب در نیمی از افراد، مشکلات وسواسی به تدریج شروع و گسترش مییابند و در این میان وسواس شستشو و پاکیزه سازی نسبت به وسواس وارسی بیشتر است. با این حال سیر اختلال نوسان دارد. ممکن است به دنبال دوره هایی که بیماری به روشنی خود را نشان میدهد در مقاطع دیگری بهبود پیدا کند هر چند که این بهبودیهای مقطعی در بیشتر موارد به طور کامل خالی از نشانه بیماری نمیباشند. در حدود نیمی از موارد اختلال به صورت مداوم شدت مییابد. بیماری با ظهور افسردگی شدت مییابد و حادتر میشود. همچنین تحت فشار احتمال ظهور مجدد وسواسهای فکری و رفتارهای اجباری و تشدید بیماری بیشتر میشود (راکمن و دی سیلوا، ۱۹۹۹؛ کاپلان و سادوک، ۲۰۰۳؛ سلیگمن، روزنهان، والکر، ۲۰۰۱؛ جنیک و همکاران، ۱۹۹۸).
درمان اختلال وسواسی-جبری
برای درمان این اختلال علاوه بر درمانهای دارویی، درمانهای روانشناختی متعددی نیز در طول سالهای متوالی ابداع شده است. نسل اول رویکردهای رفتاری در تقابل با رویکرد اولیه روان تحلیلی بر پایه دیدگاههای شرطی کلاسیک و عاملی در دهه های ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ مطرح شدند. نسل دوم این درمانها تحت عنوان “رفتاری- شناختی” تا دهه ۱۹۹۰ با تأکید بیشتر بر جنبههای شناختی به وجود آمدند که تأکید این نوع درمانها بر نقش باورها، شناختها، طرح وارهها و نظام پردازش اطلاعات در ایجاد اختلالات روانی بود و ایتکه در روان درمانی باید با تکنیکهای مختلف در آن ها تغییر یا تعدیل ایجاد شود یا آن ها را به کلی حذف کرد. امروز با نسل سوم این نوع درمانها مواجه هستیم که آن ها را میتوان تحت عنوان کلی مدلهای مبتنی بر پذیرش نامید؛ مانند درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، درمان فراشناختی و درمان پذیرش و تعهد (هایس، ۲۰۰۴).
تعریف درمان ACT
درمان ACT، یک مداخله زمینه گرایی کارکردی مبتنی بر نظریه چهارچوب رابطه که رنج انسان را ناشی از انعطاف ناپذیری روان شناختی میداند که با آمیختگی شناختی و اجتناب تجربهای تقویت میشود. هدف ACT ایجاد انعطاف پذیری روان شناختی از طریق فرایندهای پذیرش، گسلش، خود به عنوان زمینه، ارتباط با زمان حال، ارزشها و ایجاد الگوهای گسترده عمل متعهد مربوط به این ارزشها میباشد (هیز و همکاران، ۲۰۱۰).
مبنای فلسفی ACT
زمینه گرایی عملکردی
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 06:55:00 ب.ظ ]
|