این امر اهمیت شناخت و آشنایی به سازمان جهانی تجارت و ساختار، قواعد و موافقت نامه های آن را برای ورود به اقتصاد و تجارت بین‌المللی نشان می‌دهد. بدیهی است با توجه به اینکه الحاق ایران به سازمان جهانی تجارت از سال ۱۳۷۵ آغاز و در سال ۱۳۸۴ نیز پذیرفته شده و کشورمان در حال حاضر به ‌عنوان عضو ناظر می‌باشد که مسیر صعودی خود را علی‌رغم کارشکنی برخی از کشورها طی نموده است دلایل اجتماعی این موضوع مزیت های است که در اثر این الحاق به وجود خواهد آمد می‌باشد که دسترسی به بازار جهانی، جذب سرمایه گذاری، توسعه صادرات و اصلاح سیستم حمایتی در اقتصاد کشور و همچنین اجبار دولت به گسترش حیطه عملکرد بخش خصوصی و حذف تدریجی یارانه ها و اصلاح نظام بانکی و ارزی کشور را به صورت کلان در پی خواهد داشت. که از سال ۸۴ تاکنون دولت جهت همسویی با این سازمان جهانی اقدامات خاصی را انجام داده است که ما را در رسیدن ‌به این الحاق و ارتباط با این سازمان جهانی نزدیک تر ‌کرده‌است هر چند که فعالیت‌های گسترده ای بایستی در سایر بخش‌ها بخصوص انطباق قوانین داخلی با آن بعمل آید.

این تحقیق در شرکت ملی نفت ایران به جهت اهمیت تاثیر گذاری این شرکت در عرصه اقتصاد ملی انتخاب گردیده که می‌تواند موثرترین و بزرگترین شرکت کشور در تامین درآمدهای ارزی و ریالی و اتکاء صنعت کشور به آن باشد. زیرا که اثرات مهم و استراتژیک این الحاق بر صنعت نفت و کشور بسیار تاثیرگذار بوده و موجب ارتقاء سطح دانش و تکنولوژی صنعتی کشور و گسترش ارتباطات سیاسی و اقتصادی کشور خواهد شد.

۱-۲- اهمیت تحقیق

    1. اهمیت تحقیق به جهت اینکه موضوع الحاق ایران به سازمان جهانی تجارت یک موضوع استراتژیک و ملی است باید به طور جدی به آن پرداخته شود و الحاق ‌به این سازمان در بلند مدت امری اجتناب ناپذیر است و کشور ما بزرگترین اقتصاد بیرون مانده از این سازمان جهانی است.

    1. اهمیت تحقیق بواسطه تاثیر زیاد بر شرکت ملی نفت ایران است که با توجه به مزیت های نسبی و رقابتی در تولید و فروش نفت ،گاز و فرآوردهای نفتی و اتکا اقتصاد ایران ‌به این سرمایه ملی و تاثیراتی که این الحاق در صنعت نفت کشور دارد بیشترین اثر را در این بخش با افزایش تولید، صادرات و درآمدهای نفتی بر کشور خواهد داشت.

  1. اهمیت تحقیق به جهت تاثیر الحاق بر کشورمان از لحاظ اقتصادی، تجاری، سیاسی و فرهنگی و اینکه کسب مزایای این الحاق نیاز به بستر سازی زیادی دارد که در نهایت موجب توسعه سیاسی و تجاری و اصلاح ساختار اقتصادی، رشد صنعت و بهبود تکنولوژی و سایر موارد مرتبط دیگر خواهد شد که حضور ما را در عرصه تجارت جهانی و بین‌المللی تقویت خواهد کرد.

۱-۳- پرسش‌های تحقیق

    • فرایند الحاق به سازمان جهانی تجارت با توجه به مقررات داخلی شرکت ملی نفت ایران چگونه است؟

    • ساختارها و روابط حاکم بر توافق نامه های سازمان جهانی تجارت تا چه میزان با مقررات ملی و نفت تطابق دارد؟

  • عضویت در سازمان جهانی تجارت چه تاثیری بر توسعه خدمات مرتبط با شرکت ملی نفت ایران دارد؟

۱ ۱-۴- جایگاه حقوق تجارت و تقسیمات علم حقوق

۱-۴-۱- تعریف حقوق تجارت

انسان از زمان‌های قدیم احتیاج به معاملات وتبادل کالاداشته،زیرایک فردبه تنهایی قادربه تهیه مایحتاج خودنیست وهرکس قسمتی ازآنراتهیه می­ نماید. ازگذشته های بسیارقدیم که بشراین احتیاج را احساس نموده معاملات به وسیله مبادله انجام می­شده است . رفته رفته در نتیجه ارتقاءسطح زندگی،ترقی ورشد فکری بشر، این احتیاج شدت پیداکرده و پول را واسطه و وسیله معاملات قرارداده­اند واین رسم تابه امروزباقی است. ‌بنابرین‏ تجارت امری جدید نیست واززمان قدیم لازمه حیات بشروجزءلاینفک زندگی انسان بوده است.حقوق تجارت مجموعه قواعدی است که برروابط بازرگانان و اعمال تجاری حکمفرما است. برخلاف حقوق مدنی که روابط افراد جامعه راشامل می‌شود،حقوق تجارت به وضع قواعدی ویژه برای تجار واعمال تجاری می‌پردازد، به همین جهت در مواردی که راه حل صریحی درحقوق تجارت پیش ­بینی نشده باشدبه قواعدحقوق مدنی مراجعه می‌شود. [۱]

۱-۴-۲- پیدایش حقوق تجارت

با توجه به ماهیت هم زیستی و اجتماعی بودن انسان، احتیاج به معامله وارتباط تجاری ازهمان ابتداضروری بوده است، ازاین رو، طبقات اجتماعی برای این ارتباط رسوم و عاداتی را رعایت می ‌نموند که با مرور زمان و به جهت توسعه، این رسوم وعادات عمیق­تروپیچیده­ترگردیدوهم رعایت آن نوعی خصیصه الزام پیدا نموده است. همین رسوم و عادات تجارتی به مرور زمان به صورت قانون گسترش یافت. به همین جهت است که گفته می شود حقوق تجارت عمدتاًً حقوق عرفی است. به بیان دیگر حقوق تجارت همان عرف موجود درمعاملات بین تجاربوده است که مدرن شده است. حقوق تجارت موجب تولد تجارت در بین مردم نبودبلکه حقوق تجارت زایده روابط بین تجار است.

درگذشته مسائل مربوط به تجارت به صورت قانون مستقل وجود نداشت وکشورهای دنیا ازاین جهت به سه دسته بزرگ تقسیم می­شوند.

دسته اول:کشور­هایی که دارای حقوق تجارت مستقل نیستند مانند ایتالیا، انگلستان.

دسته دوم:کشورهایی که دارای حقوق تجارت مستقل می­باشند اصطلاحاً به گروه کشورهای لاتین معروف هستند. این گروه ‌از کشورها ازحقوق تجارت فرانسه پیروی می­نمایند، مانندایران و بلژیک.

دسته سوم:کشورهایی هستندکه دارای حقوق تجارت مستقل بوده و اصطلاحاً به گروه کشورهای ژرمن معروف هستند و ‌از قوانین تجارتی یک کشور مثل آلمان پیروی نمایند، مانندایجاددیوان.

به مرور زمان همین آداب ورسوم تجاری به دلایلی مانند اثر تمدن ها،پیچیده شدن روابط بین تجار،توسعه سریع روابط تجاری وغیره… باعث گردید این روابط تجاری به صورت منسجم ویا شکل قانون درآید و حقوق تجارت امروزی را شکل دهد.

۱-۴-۳- خاستگاه حقوق تجارت

درابتدا امورتجاری جزءمعاملات کلی و معمولی بودولی نمی توان منکر شدآداب ورسومی که از بدو توسعه تجارت معمول بوده،گرچه درقوانین مدنی ذکرنشده ولی همیشه رعایت می­شده وهرطایفه­ای که تجارتشان توسعه بیشتری داشته به تناسب رسوم ‌و مقرراتی هم احتیاج داشته اند. تاآن­جاکه تاریخ نشان می­دهد فینیقی­هاوبعدیونانی­هادراین امرپیش قدم بوده ­اند ولی درهرحال رسوم تجاری آن­هابه میزانی از اهمیت نرسیده بودکه یک نوع بخصوصی ازحقوق ‌ایجاد شود.

در روم تجارت رونقی نداشته لذادرقوانین چندان اهمیتی به آن داده نمی­شده ‌و مقرراتی نبوده است که ‌از قوانین مدنی مجزاباشد.درقوانین اسلام نیز،گرچه فصول متعددی به نام تجارت و مکاسب در فقه وجوددارد، ولی معاملات تجارتی ازسایرمعاملات مجزا نیست.[۲]

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...