دانلود پایان نامه های آماده – گفتار چهارم : مقرّرات داوری اتاق بازرگانی بین المللی – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
ارجاع اختلافات به داوری ایکسید نیز ، معمولاً در قراردادهای سرمایه گذاری یا قرارداد داوری پیشبینی میگردد و صرف عضویّت کشورها در این کنوانسیون سبب ایجاد صلاحیّت رسیدگی برای دیوان داوری نمی شود . اما پس از ارجاع ، تنها مرجع صالح برای رسیدگی به موضوع اختلاف برابر مقرّرات موجود ، دیوان مذبور بوده و هیچ یک از طرفین نمی تواند به طور یک جانبه دعوا را استرداد نماید .
گفتار سوّم : قانون نمونه داوری آنسیترال[۳۷]
آنسیترال یا کمیسیون حقوق تجارت بینالملل سازمان ملل متّحد ، جهت بهبود و توسعه ساختارهای حقوقی تجارت بین الملل ، توسّط مجمع عمومی سازمان ملل در سال۱۹۶۶ تأسیس شد . مهم ترین مأموریّت آنسیترال یکسان سازی و نوسازی حقوق تجارت بین الملل از طریق ابزارهای قانونگذاری و غیر قانونگذاری در موضوعات گوناگون تجاری بینالمللی شامل حلّ و فصل اختلافات تجاری ، قراردادهای تجاری بینالمللی ، حمل و نقل ، ورشکستگی ، تجارت الکترونیکی ، پرداخت های بینالمللی ، تضمین معاملات بینالمللی و تأمین کالاها و خدمات میباشد . علاوه بر آن آنسیترال دارای وظایفی به شرح ذیل میباشد :
الف – تشویق کشورها به پیوستن هرچه بیشتر به کنوانسیون های موجود و پذیرش قوانین نمونه و مقرّرات متّحدالشکل
ب – تهیّه کنوانسیون های بینالمللی جدید ، قوانین نمونه و مقرّرات متّحدالشکل
ج – تدوین اصطلاحات تجاری ، مقرّرات ، عرف ها و رویّه های تجاری
د – ارتقای شیوه ها جهت نیل به اعمال و تفسیر واحد از کنوانسیون های بینالمللی و مقرّرات متّحدالشکل
ه – جمع آوری و در اختیار گذاشتن اطّلاعات مربوط به توسعه مقرّرات حقوقی در سطح قانونگذاری ملّی کشورها
ی – ایجاد و حفظ ارتباط تنگاتنگ با کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متّحد
برای ساماندهی روابط تجاری از طریق حلّ و فصل دعاوی تجاری بینالمللی ، قواعد و مقرّراتی لازم می نمود که مقرّرات یا قواعد داوری آنسیترال در سال ۱۹۷۶ و قانون نمونه داوری آنسیترال در سال ۱۹۸۵ توسّط آنسیترال تصویب شد که در سال ۲۰۰۶ ، ق.ن.د.آ ، مورد بازبینی و اصلاح قرار گرفت . این مقرّرات استفاده جهانی داشته و برخلاف قواعد داوری سازمانهای بینالمللی دیگر ، اداره جریان داوری را پیشبینی نمیکند بلکه به موجب این قواعد ، هیئت داوری میتواند جریان داوری را به گونهای که تشخیص میدهد ، اداره کند ، مشروط بر اینکه با طرفین اختلاف به طور یکسان برخورد شده و فرصت کافی و کامل برای طرح مسائل و مشکلاتتشان و دفاع مؤثّر آنان داده شود . به عبارتی دیگر این قانون عاری از خصوصیّات محدود قوانین داوری ملّی بوده و بیانگر وجوه مشترک قوانین قابل اعمال در داوری بینالمللی و آرای داوری میباشد ، ضمن این که با کنار گذاشتن تفاوت های موجود در داوری های ملّی ، مشتمل بر مقرّراتی است که اکثر نظام های حقوقی میپذیرند . علاوه بر موارد مذکور ، آنسیترال ، قواعد عمومی شفّافسازی در داوری معاهده محور میان سرمایهگذار و یک کشور را تنظیم و منتشر نمود .[۳۸]
قوانین شفّافسازی دستهای از قواعد قدرتمند و خلّاقانه هستند که داوری های صورت گرفته را در زمینه ی سرمایهگذاری که یک طرف آن کشور یا دولت است و در طی یک معاهده انجام شده است در معرض آگاهی و دسترسی عموم قرار میدهد . قواعد شفّافسازی به عنوان تغییری بنیادین در وضعیّت داوری ها به شمار میروند که تا به حال خارج از دید سایر اشخاص قرار داشتند و اطّلاعاتی از آن ها منتشر نمیشد .
اگرچه محرمانه بودن یکی از مشخصّه های با ارزش داوری های تجاری به شمار میرود اما در اختلافات میان سرمایهگذار و دولت ، که جریان داوری از یک طرف با یک دولت درگیر است ، موضوعاتی مطرح میشود که برای عموم اهمیّت دارد و بعضاً سبک تجارت تجّار و سرمایهگذاران را مشخّص میکند . مثلاً وجوه پرداختی توسّط مالیّات دهندگان از جمله مسائلی است که برای سرمایهگذاری اهمیّت دارد و در این داوری ها مطرح میگردد . آنسیترال با علم به نقش بنیادین عامه ی مردم به عنوان سهامداران اصلی سرمایهگذاری های میان اشخاص و دولتها ، وظیفه ی تدوین قواعد جدید شفّافسازی را برای فراهم آوردن شفّافیّت و وضوح در مورد اختلافات ناشی از این سرمایهگذاری ها به عهده گرفت . این قواعد در حقیقت جمع میان دو هدف هستند ، نخست ، ارزش نهادن به علاقه ی عمومی نسبت به آگاهی در مورد داوری هایی که یک طرف درگیر در آن ها دولت است . دوّم ، رعایت خواسته ی طرف های درگیر در اختلاف مبنی بر پنهان بودن برخی از جنبههای فعالیّت آن ها و بعضی مسائل مطرح شده در دعوا و رأی .
قوانین شفّافسازی که از ابتدای آوریل سال ۲۰۱۴ لازمالاجرا شد فقط در مورد داوری های مربوط به دعاوی میان سرمایهگذار و یک دولت که بر اساس معاهده ایجاد شدهاند قابل اعمال است . معاهداتی که در آینده منعقد خواهد شد و مسائل مربوط به اختلافات را به داوری آنسیترال ارجاع خواهد داد نیز مشمول قوانین شفّافسازی خواهند بود مگر آن که طرف های معاهده به شکل دیگری موافقت نمایند . بر این اساس ، یک پاراگراف جدید به قوانین داوری آنسیترال اضافه شده است تا تضمین کند که رابطه ی میان مقرّرات داوری آنسیترال و قواعد شفّافسازی واضح و آشکار است . در نتیجه یک گروه جدید از قوانین داوری آنسیترال ، همزمان با قواعد شفّافسازی لازمالاجرا خواهد شد . البتّه استفاده از این قواعد محدود به معاهدات سرمایهگذاری تدوین شده بر اساس مقرّرات داوری آنسیترال نیست ، بلکه سایر موافقتنامه ها نیز میتوانند این قوانین را انتخاب و در نتیجه در رأی به کار بگیرند .
گفتار چهارم : مقرّرات داوری اتاق بازرگانی بینالمللی[۳۹]
اتاق بازرگانی بینالمللی توسّط عدّهای از بازرگانان و تجّار بخش خصوصی در سال ۱۹۱۹میلادی تأسیس و به موجب اساسنامهای اداره میشود که در هنگام تأسیس به تصویب « شورای جهانی »[۴۰] اتاق رسیده است . مقر و محلّ اصلی اتاق بازرگانی بینالمللی در پاریس است ، اما هیچ گونه ارتباطی با کشور فرانسه ندارد و یک سازمان بینالمللی خصوصی و غیردولتی مستقل[۴۱] محسوب میشود .
این اتاق ، بزرگ ترین و مهمترین تشکیلات سازمان یافته بخش خصوصی اقتصادی میباشد که در صحنه تجارت بینالمللی حضور و نقش مؤثّری داشته است ، به نحوی که امروزه طرف مشورت و همکاری و هماهنگی با سازمانهای بینالمللی تخصّصی مانند سازمان تجارت جهانی[۴۲]، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی اروپا[۴۳] و شورای تجارت و توسعه سازمان ملل متّحد[۴۴] میباشد .
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 05:32:00 ب.ظ ]
|