بررسی بهره وری از ضایعات پوست لیمو به عنوان جاذب در حذف … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
![]() |
شکل۴-۲ تاثیر pH بر روی جذب کادمیم با بهره گرفتن از پوست لیمو ( غلظت اولیه: ppm 50، زمان تماس: ۱۲۰ دقیقه، مقدار جاذب: ۱/۰ گرم )
شکل۴-۳ تاثیر pH بر روی جذب نیکل با بهره گرفتن از پوست لیمو ( غلظت اولیه: ppm 50، زمان تماس: ۱۲۰ دقیقه، مقدار جاذب: ۱/۰ گرم )
کمترین میزان جذب را در کمترین pH یعنی ۲ داریم که ممکن است به این دلیل باشد که در این pH غلظت یونهای هیدروژن زیاد است و ترجیحاً به جای یونهای فلزی یونهای هیدروژن جذب جاذب میشوند. راندمان جذب با افزایش pH افزایش مییابد تا جایی که در pH ، ۵ بیشترین ظرفیت جذب را خواهیم داشت. pH جذب فلز تا حد زیادی می تواند به نوع و حالت یونی از گروه عاملی موجود در جاذب مربوط باشد. گروه های ضعیف اسید کربوکسیل به عنوان لیگاندهای اصلی هستند که در جذب فلز توسط لیمو نقش مهمی دارند.
با توجه به آن که گروه های کربوکسیل در محدوده ۵/۵-۵/۳ میباشد و تعادل جذب تحت تأثیر pH میباشد در نتیجه ۵ pH= بهینه است و بیشترین جذب را برای کبالت، کادمیم و نیکل توسط پوست لیمو در این pH داریم. هر چه pH افزایش یابد مقدار یون هیدروژن کاهش مییابد و یونهای فلز با جاذب پیوند می دهند در اینجا رسوب هیدروکسید تشکیل می شود که به همین دلیل است که آزمایشها برای pH بیشتر از ۷ انجام نمیشوند.
۴-۱-۲ تأثیر مقدار جاذب
مقدار جاذب یکی از پارامترهای مهم در فرایند جذب برای تعیین ظرفیت جاذب در غلظت اولیه داده شده از ماده جذب شده در شرایط عملیاتی موجود میباشد. در نمودار ۴-۴ و ۴-۵ تأثیر مقدار جاذب که همان پوست لیمو میباشد بر روی جذب کبالت و کادمیم نشان داده شده و نمودار ۴-۶ تأثیر مقدار جاذب بر جذب نیکل را نشان میدهد.
همانطور که در نمودارها نمایان است با افزایش میزان جاذب راندمان جذب افزایش مییابد تا جایی که مقدار جاذب بهینه برای کبالت و کادمیم ۰٫۴ گرم و برای نیکل ۰٫۵ گرم می شود. با افزایش مقدار جاذب بیشتر از مقدار بهینه به دلیل این که یونهای فلزی تمام سایتهای تبادل بر روی جاذب را پوشش دادهاند جذب فلز افزایش نمییابد و تقریباً ثابت باقی میماند.
شکل۴-۴ تاثیر مقدار جاذب بر روی جذب کبالت با بهره گرفتن از پوست لیمو ( غلظت اولیه: ppm 50، زمان تماس: ۱۲۰ دقیقه، :pH5)
شکل۴-۵ تاثیر مقدار جاذب بر روی جذب کادمیم با بهره گرفتن از پوست لیمو ( غلظت اولیه: ppm 50، زمان تماس: ۱۲۰ دقیقه، :pH5)
شکل۴-۶ تاثیر مقدار جاذب بر روی جذب نیکل با بهره گرفتن از پوست لیمو ( غلظت اولیه: ppm 50، زمان تماس: ۱۲۰ دقیقه، :pH5)
۴-۱-۳ تأثیر زمان تماس
یکی دیگر از پارامترهای مهم در سیستم جذب برای بررسی سینتیک فرایند جذب و استفاده موفق از جذب در کاربرد عملی و سریع جذب، زمان تماس است. مکانیسم جذب یونهای فلزی دو مرحله است. فاز اولیه سریع رخ می دهد زیرا سطح گستردهای از جاذب برای جذب یونهای فلزی موجود است ولی فاز دوم با توجه به فرسودگی سریع سایتهای جذب، کند پیش میرود.
تأثیر زمان تماس در جذب کبالت، کادمیم و نیکل از محلولهای آبی توسط جاذب زیستی به ترتیب در نمودارهای ۴- ۷، ۴-۸ و ۴-۹ نشان داده شده است.
شکل۴-۷ تاثیر زمان تماس بر روی جذب کبالت با بهره گرفتن از پوست لیمو ( غلظت اولیه: ppm 50، :PH5، مقدار جاذب: ۴/۰ گرم)
شکل۴-۸ تاثیر زمان تماس بر روی جذب کادمیم با بهره گرفتن از پوست لیمو ( غلظت اولیه: ppm 50، :PH5، مقدار جاذب: ۴/۰ گرم)
شکل۴-۹ تاثیر زمان تماس بر روی جذب نیکل با بهره گرفتن از پوست لیمو ( غلظت اولیه: ppm 50، :PH5، مقدار جاذب: ۵/۰ گرم)
همانطور که در نمودارها مشخص است برای کبالت و کادمیم تا زمان ۶۰ دقیقه سرعت جذب بالا است و پس از آن تغییر زیادی نمیکند و زمان ۶۰ دقیقه زمان بهینه برای جذب کبالت و کادمیم بر روی پوست لیمو در شرایط آزمایشگاهی است. با توجه به نمودار ۴-۹ زمان بهینه برای جذب نیکل از محلولهای آبی توسط پوست لیمو ۴۵ دقیقه میباشد.
۴-۲ مدلهای ایزوترم جذب
جهت بررسی ایزوترم جذب کبالت، کادمیم و نیکل بر روی پوست لیمو از مدلهای لانگمویر، فرندلیچ، تمکین و D-R استفاده گردید. نمودارها برای هر سه فلز رسم گردید و ثابتهای مدلها در جدول ۴-۱ لیست گردید.
۴-۲-۱ مدل لانگمویر
نمودار بر حسب برای کبالت، کادمیم و نیکل به ترتیب در نمودارهای ۴-۱۰، ۴-۱۱ و ۴-۱۲ رسم شد و با توجه به معادله ۱-۱ مدل لانگمویر برای این سه فلز آنالیز گردید و ثابتهای معادله بدست آمده و در جدول ۴-۱ بیان شد.
شکل۴-۱۰ مدل لانگمویر برای جذب کبالت توسط پوست لیمو
شکل۴-۱۱مدل لانگمویر برای جذب کادمیم توسط پوست لیمو
شکل۴-۱۲ مدل لانگمویر برای جذب نیکل توسط پوست لیمو
۴-۲-۲ مدل فرندلیچ
با توجه به معادله ۱-۳ و نمودارهای ۴-۱۳، ۴-۱۴ و ۴-۱۵ مدل فرندلیچ به ترتیب برای فلزات کبالت، کادمیم و نیکل مورد بررسی قرار گرفت و ثابتهای بدست آمده در جدول ۴-۱ نشان داده شد.
شکل۴-۱۳ مدل فرندلیچ برای جذب کبالت توسط پوست لیمو
شکل۴-۱۴ مدل فرندلیچ برای جذب کادمیم توسط پوست لیمو
شکل۴-۱۵ مدل فرندلیچ برای جذب نیکل توسط پوست لیمو
۴-۲-۳ مدل D-R
ثابتهای مدل D-R با توجه به نمودار ۴-۱۶، ۴-۱۷ و ۴-۱۸ و معادله ۱-۴ برای کبالت،کادمیم و نیکل بدست آمد و در جدول ۴-۱ بیان گردید.
شکل۴-۱۶ مدل D-R برای جذب کبالت توسط پوست لیمو
شکل۴-۱۷ مدل D-R برای جذب کادمیم توسط پوست لیمو
شکل۴-۱۸ مدل D-R برای جذب نیکل توسط پوست لیمو
۴-۲-۴ مدل تمکین
با توجه به معادله ۱-۸ و نمودارهای ۴-۱۹، ۴-۲۰ و ۴-۲۱ به ترتیب برای کبالت، کادمیم و نیکل مدل تمکین آنالیز گردید و ثابتهای معادله در جدول ۴-۱ بیان شد.
شکل۴-۱۹ مدل تمکین برای جذب کبالت توسط پوست لیمو
شکل۴-۲۰ مدل تمکین برای جذب کادمیم توسط پوست لیمو
شکل۴-۲۱ مدل تمکین برای جذب نیکل توسط پوست لیمو
جدول۴-۱ ثابتهای مدلهای لانگمویر، فرندلیچ، تمکین و D-R برای جذب کبالت، کادمیم ونیکل توسط پوست لیمو
مدل ایزوترم
پارامترها
کبالت
کادمیم
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 03:29:00 ب.ظ ]
|