پایان نامه آماده کارشناسی ارشد – ۳-۲-۱ حیطهها و جنبه های پرسشنامه شخصیت NEO – 3 |
ب)روایی و پایایی
همچنین در تعیین پایایی پرسشنامه ها از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد، پایایی محاسبه شده از طریق نرمافزار spss، با روش آلفای کرونباخ جهت خودکارآمدی۸۱/۰ و شخصیت۷۲/۰ میباشد.
.۸۱
۱۷
شاخص
تعداد آیتمها
آلفای کرونباخ
N
۱۲
۷۳۴/۰
E
۱۲
۷۳۵/۰
O
۱۲
۷۳۵/۰
A
۱۲
۷۷۰/۰
C
۱۲
۷۳۰/۰
کل آزمون
۶۰
۷۲۸/۰
روایی و پایایی پرسشنامه در پژوهش براتی بختیاری به میزان ۷۹% و همچنین در پژوهش ملکشاهی و همکاران ۷۳% اثبات شده است. لذا این مقیاس از نظر آماری قابل توجیح میباشد.
در این پژوهش، برای تعیین روایی محتوایی پرسشنامه ها از قضاوت خبرگان استفاده شد و همچنین برای تعیین روایی صوری دو پرسشنامه به طور آزمایشی بین ۲۵ نفر اجرا شد و اصلاحات اعمال شد.
۳-۲ آزمون شخصیت NEO PI-R
آزمون شخصیتی نئو ( فرم تجدیدنظرشده) یکی از آزمونهای جامعی است که پنج جنبه یا محدوده اصلی شخصیت ویژگیهای مرتبط با این جنبه ها را میسنجد. این پنج جنبه یا محدوده اصلی که در شاخص های آزمون مورد بررسی قرار می گیرند امکان بررسی جامعی از شخصیت افراد بالغ را فراهم میسازد.
دو فرم آزمون NEO PI-R توسط مولفین اولیه آن تهیه شده و در زبان انگلیسی در دسترس میباشد. فرم S آزمون که برای ارزیابی شخصیت توسط گزارش خود فرد تهیه شده و فرم R آزمون که در آن ارزیابی شخصیت فرد توسط فرد دیگر صورت میگیرد. هر دو فرم دارای ۶۰ عبارت میباشند که پاسخ به آن ها برروی یک مقیاس ۵ نقطهای صورت میگیرد هر دو این فرم به طور جداگانه برای زن و مرد و برای تمامی سنین بعد از بلوغ کارایی دارد. فرم R آزمون بخصوص در مواردی که نیاز به مقایسه نتایج آزمون فرم S فرد و کامل تر کردن نتایج آن ضروری است کاربردهای مؤثری دارد.
در واقع آزمون NEO PI-R فرم تکمیل شده آزمون شخصیتی NEO میباشد. آزمون NEO در سال ۱۹۸۵ توسط کاستا و مککری ارائه شد. در این آزمون اولیه، سه مقیاس اصلی که به نحو وسیعی در مورد آن ها تحقیق شده بود یعنی عصبیت یا (نروتیزم با علامت مخفف N) ، برونگرایی (با علامت مخفف E) و باز بودن (با علامت مخفف O) مورد نظر قرار گرفته بودند. در این آزمون فقط به طور مختصر و در مقیاسهای کلی شاخص های توافق (با علامت مخفف A) و وجدانیبودن (با علامت مخفف C) مورد ارزیابی قرار میگرفتند. در سال ۱۹۸۰ چندین پیشنهاد مؤثر توسط استفاده کنندگان از آزمون برای بسط و توسعه آزمون ارائه گردید.
آزمون NEO PI-R بعدها به همین دلایل تکمیل شد و شاخص های توافق (A) و وجدانی بودن © نیز با مقیاسهای مرتبط با آن ها در آزمون اولیه گنجانده شد. در آزمونNEO PI-R 10 عبارت مرتبط با شاخص های N ، E و O نیز تغییر کلی نمودند تا نشان دهنده دقیقتر مقیاسهای مرتبط با این شاخص ها باشند .
مولفین اولیه آزمون بر این اعتقادند که ابزارهای اندازه گیری این گونه بایستی بر اساس تحقیقات جاری تحول یابند ، اما تأکید میکنند که در هر حال بایستی ابزار یک ابزار ثابت استاندارد برای ضبط و توسعه یک آرشیو طولانی مدت هم وجود داشته باشد. در مورد آزمون NEO PI-R که اکنون دارای شاخص های A ، C میباشد تاکنون به اندازه کافی مورد پژوهش و ارزیابی بالینی قرار گرفته و می تواند در طی سالهای آینده به عنوان یک ابزار مفید با اطمینان به کار گرفته شود.
ترجمه انطباق فارسی این آزمون در سال ۱۳۷۶ آغاز شد و پس از بررسی مقدماتی و اجرای آن بر روی گروه محدودی از بیماران مراجعه کننده به کلینیک روانشناسی و افراد بدون ناراحتی و مشکل (در حیطه اعصاب و روان) فرم نهایی تهیه شد و بروی یک نمونه یا انتخاب تصادفی در شهر شیراز هنجار یابی گردید و نتایج این هنجاریابی در سال ۱۳۷۸ منتشر شد (حق شناس ۱۳۷۸).
آزمون NEO PI-R در برگیرنده یک الگوی فرضی است که از نتیجه تقطیر دهههای متمادی تحقیقات با روش تحلیل عوامل (Factor analysis) بروی ساختار شخصیت به دست آمده است. شاخص های این آزمون خود از گسترش و پالایش ترکیبی از منطق و روشهای تحلیل عامل به دست آمده و این شاخص ها به مدت تقریبی ۱۵ سال مورد پژوهش وسیع هم بروی نمونه های بالینی (مراجعین به کلینیکهای اعصاب و روان) و هم نمونه هایی از افراد بالغ بهنجار قرار گرفتهاند .
آزمون NEO PI-R وسیلهای برای ارزیابی ویژگیهای شخصیتی بهنجار میباشد که توانسته است کاربردهای خوب و مناسبی را در موقعیتهای کلینیکی یا بالینی و تحقیقی از خود نشان دهد. این راهنما اطلاعاتی را در زمینه نحوه اجراء و سیستم نمرهگزاری ، تفسیر شاخص های آزمون و توصیه هایی برای مواد کاربردی آزمون ارائه می نماید.
مواد آزمون NEO PI-R شامل راهنمای حرفهای فرمهای پاسخنامه S و یا R ، پاسخنامه ، فرمهای پروفایلها و فرم خلاصه نتیجه میباشد که آخری خلاصهای در مورد اطلاعاتی از آزمودنی در ۵ مقیاس اصلی است. علاوه بر مواد چاپی مورد اشاره در آزمون فوق، NEO PI-R به صورت کامپیوتری نیز می تواند اجرا، نمرهگزاری و تفسیر گردد.
دو نوع پرسشنامه برای آزمون NEO PI-R وجود دارد. پرسشنامه فرمهای S و R پرسشنامه فرم S برای خودسنجی تنظیم شده و پرسشنامه فرم R برای سنجش فرد توسط دیگری طراحی شده است. برای تکمیل هر دو فرم آزمودنی بایستی حداقل معادل ۹ کلاس تحصیلات رسمی سواد داشته باشد.
هر فرم دارای ۶۰ جمله است و در صفحه اول دستورالعمل اجراء و نحوه ثبت پاسخها در در پاسخنامه توضیح داده شده است. در فرم R که در واقع آزمون موازی فرم S میباشد جملات با ضمایر سوم شخص نوشته شدهاند تا پاسخ دهنده فرد معین و مشخصی را ارزیابی نماید در فرم به زبان انگلیسی آزمون دو نوع از فرم R یکی برای مردان و یکی برای زنان برای متناسب با ضمایر مفرد سوم شخص مذکر (He) و مونث(She) تنظیم شده است که خوشبختانه در زبان فارسی نیاز به داشتن دو فرم براین مبنی وجود ندارد.
پاسخنامه آزمون دارای قسمتی است که آزمودنی مشخصـات خود را در آنجا ثبـت می کند. همچنین در قسمت پایین پاسخنامه ۳ سوال مربوط به اعتبار آزمون قرار دارند که آزمودنی پس از خاتمه آزمون آن ها را جواب میدهد. در برگه اول پرسشنامه نحوه قرار دادن پاسخها بروی پاسخنامه برای آزمودنی توضیح داده شده است. در واقع آزمودنی در واکنش به هر جمله از ۶۰ عبارت آزمون یکی از گزینه های کاملاً مخالفم، مخالفم، نظری ندارم، کاملاً موافقم، موافقم را انتخاب نموده و در مقابل شماره همان عبارت در پاسخنامه دور پاسخ مورد نظر را دایره میکشد. بدین ترتیب پاسخنامه تکمیل میگردد.
۳-۲-۱ حیطهها و جنبه های پرسشنامه شخصیت NEO
در سال ۱۹۸۵ توسط کاستا و مک کری ارائه شد و در سال ۱۹۸۹ بسط و توسعه داده شد و در ایران در سال ۱۳۷۸ توسط دکتر حسن حق شناس در شیراز کار هنجاریابی آن انجام شد.
این آزمون ۵ عامل(حیطه) شخصیتی را میسنجد که هر کدام ۶ خرده آزمون(جنبه) دارند.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 06:54:00 ب.ظ ]
|