مقاله های علمی- دانشگاهی | قسمت 4 – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
ویویان[۷](۲۰۰۸) با مطالعه نمونه بزرگی از شرکتها در سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۶ به رابطه معکوس و محکمی بین دقـت پیش بینی مدیریت و خطای پیش بینی مدیریت دست یافت، این ارتباط برای افق زمانی کوتاهمدت ضعیفتـر و بـرای افـق زمانی بلندمدت قویتر بود.
جهانخانی و صفاریان به بررسی واکنش بازار سهام نسبت به اعلان سـود بـرآوردی هـر سـهم ۴ هفته قبل از اعلان طی سالهای ۱۳۷۴ و ۱۳۷۶ در بـورس اوراق بهادار تهران پرداختند و دریافتند که سود برآوردی انتشار یافته هر سـهم دارای محتـوای اطلاعـاتی بـوده و باعـث تغییـر قیمت و حجم معاملات سهام در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران شـده اسـت.
و اما یکی از اهداف سرمایه گذاران برای خرید سهام، دریافت سود نقدی سهام است. در نتیجه این عامل به مقدار زیادی روی تصمیم گیری آنها مؤثر است (هالستد[۸]،۲۰۰۲).
و دیگر آنکه بازده کل سهام در بورس اوراق بهادار، همواره مورد توجه تصمیمگیرندگان اقتصادی و مالی است. این شاخص نشان دهنده بازدهی کل بازار سهام است و کارشناسان مالی و اقتصادی جامعه توجه زیادی به این شاخص دارند. آنها با بهره گرفتن از بازده کل سهام در بورس اوراق بهادار به تحلیل وضعیت و ارزیابی عملکرد میپردازند. علاوه بر اینکه بخشی از بازده سهام را سود دریافتی سهامداران تشکیل میدهد، سود نشانهای است که موجب تغییر باورهای سرمایه گذاران می شود و تغییر قیمت اوراق بهادار نیز معیار قابل مشاهدهای از تغییر نظاممند باورهای سرمایه گذاران است که تحت تأثیر محتوای اطلاعاتی سودهای حسابداری تغییر یافته است(پاکدامن و همکاران،۱۳۹۰).
چن و فیرث[۹](۱۹۹۹) دقت پیش بینی سود و ارتباط آن بـا بـازده اولیـهی سهام شرکتهای جدیدالورود را در چین مورد بررسی قرار دادند. آنـان تمـامی شـرکتهای جدیدالورد به بورس اوراق بهادار شانگهای و بورس اوراق بهـادار شـن ژن را در طـی سالهای ۱۹۹۶ -۱۹۹۱ مطالعه کردند و دریافتند که پیش بینی سود این شرکتها بـه طور متوسط دقیق است و سود پیش بینی شده بـا ارزشـیابی شـرکتهـا ارتبـاط دارد.
فیرث و همکاران[۱۰](۲۰۰۵) نیز با انتخاب ۱۷۵ شرکت از ۴۶۸ شرکت که طـی سـالهـای ۱۹۹۶-۱۹۹۱ در بورس اوراق بهادار تایلند به ثبت رسیده بودند به مطالعـهی رابطـهی دقت پیشبینی سود و بازده اولیه سهام شرکتهای جدیدالورود پرداختند و دریافتند که بین خطای پیش بینی سود و بازده اولیه سهام رابطـهی مثبـت و معنـی دار وجـود دارد.
بررسی های اخیر نشان میدهد که بازده غیرعادی می تواند تحت تاثیر اطلاعات مالی شرکتها باشد. به عبارت دیگر عدهای از سرمایه گذاران توانسته اند با بهره گرفتن از تعدادی از نسبتهای مالی، همانند سود -هر سهم- نرخ بازده مورد انتظاری را محاسبه کنند که به علت عدم اطلاع سایر سرمایه گذاران از این رابطه، این اطلاعات در قیمت واقعی سهام منعکس نشده و سبب ایجاد بازده اضافی برای آن گروه از سرمایه گذارانی شده که از این رابطه آگاهی داشته اند. بر این اساس، در صورتی که اکثر سرمایه گذاران از وجود این رابطه آگاه شوند، بازده غیرعادی در بازار سرمایه تا حدی کاهش پیدا می کند و بنابرین کارایی بازار افزایش پیدا خواهد کرد. در نتیجه شناسایی اطلاعات مالی انتشار یافته و بررسی رابطه آن با بازدهی غیرعادی از اهمیت فراوانی برخوردار است(کوشا ،۱۳۸۹).
ارائه پیش بینیهای سود توسط مدیریت شرکتها ،از آن جهت که محتوای اطلاعاتی دارد، یکی از منـابع مهـم اطلاعـاتی برای استفادهکنندگان از اطلاعات مالی محسوب شده و می تواند بر ارزش بازار سهام و میزان بازده آن مـؤثر باشـد . بـازده غیرعادی سهام از جمله معیارهایی است که به منظور سنجش محتوای اطلاعاتی سود پیش بینی شـده شـرکتهـا، قابـل استفاده بوده و از آنجا که بازار، مازاد سود واقعی بر سود پیش بینی شده را به عنوان خبری خوب تلقـی مـینمایـد؛ بنـابراین، انتظار است که رابطه مستقیمی بین عامل مذبور و خطای پیشبینی سود وجود داشته باشد(مشکی و ربانی،۱۳۹۰).
همانطور که میدانیم بازده دارایی ها[۱۱] یک شاخص از چگونگی سودآوری شرکت وابسته به کل دارایی های آن شرکت میباشد و از طریق تقسیم سود سالیانه به کل دارایی شرکت محاسبه می شود، که به صورت درصد بیان می شود . اما نسبت بازده دارایی ها یکی از معیارهای حسابداری است که میزان کارایی مدیریت را در به کار گرفتن منابع موجود جهت تحصیل سود نشان میدهد(رمضانی،۱۳۸۷). و یکی از مزایای مهم بازده عملیاتی این است که مدیران را به کنترل دارایی های عملیاتی وادار میسازد.
و اما نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار هر سهم از طریق تقسیم ارزش دفتری هر سهم به ارزش بازار همان سهم به دست می آید. ارزش دفتری هر سهم نشان دهنده ارزشهای تاریخی است. از طرفی ارزش بازار هر سهم انعکاسی از جریانهای نقدی آتی میباشد که عاید شرکت خواهد شد، بنابرین اگر شرکتی دارای مدیریت و سازماندهی باشد که با کارایی کامل به وظایف و نقشهای خود عمل کند در این صورت ارزش بازار، بزرگتر از ارزشهای تاریخی و دفتری خواهد بود و این نسبت کاهش پیدا می کند. نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار هر سهم طرز تفکر سرمایه گذاران نسبت به عملکرد گذشته و دورنمای آتی شرکت را بیان می کند.
اما همان طور که میدانیم احتمال تاثیر دو عامل اساسی در تصمیم گیری سرمایه گذار از جهت حجم سرمایه گذاری و افق نگهداری سهام خاص،وجود دارد.
یکی از این عوامل همان طور که گفته شد، می تواند دقت پیشبینی سود سهام باشد ، که بر روی تصمیمگیری سرمایه گذار در ارتباط با حجم و افق نگهداری یک سهام خاص تاثیر داشته باشد.بافرض آنکه ، هر چه دقت پیش بینی سهامی خاص، بالاتر بود ،ممکن است معیار ریسک کمتر به نظر برسد و سرمایه گذار اقدام به سرمایه گذاری در آن سهام نماید.
و اما از طرف دیگر ممکن است عامل تئوری پرتفوی و مکانیسم عرضه و تقاضا در بازار ، بر روی تصمیم گیری سرمایه گذار ، در ارتباط با حجم سرمایه گذاری و افق نگهداری سهامی خاص، مؤثر باشد.
که با توجه به موارد ذکر شده یکی از مسئله های اساسی پژوهش حاضر آن است ، که آیا دقت پیش بینی سود شرکت سرمایهپذیر روی افق نگهداری سهام توسط سرمایه گذار و حجم سرمایه گذاری در سهامی خاص تاثیر دارد یا خیر؟ که فرضیه اول و دوم پژوهش به این مسئله می پردازد.
و اما از بعدی دیگر، پژوهش حاضر تاثیر دقت پیشبینی سود شرکت سرمایهپذیر را برروی عملکرد خود آن شرکت اعم از بازده سهام و بازده غیر عادی سهام و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار و بازده عملیاتی در سال جاری را مورد آزمون قرار میدهد.که فرضیه سوم تا ششم نیز به این مسئله می پردازد.
با توجه به تحقیقات انجام شده و موارد ذکر شده، تعداد بسیار اندکی از پژوهشها تاثیر دقت پیش بینی سود شرکت سرمایهپذیر را بر تصمیمات سرمایه گذاران، از نظر تغییر در حجم سرمایه گذاری و یا افق نگهداری سهام بررسی نموده اند. و تعداد بسیار اندکی تاثیر دقت پیش بینی سود را بر روی بازده سهام و بازده غیر عادی سهام و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار و بازده عملیاتی در سال جاری آزمودهاند.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 07:04:00 ب.ظ ]
|