VIS

۱.۲۵

۱.۶۲۵

۱.۱۲۵

۱.۲۵

۱.۱۲۵

۱

۱

۱

۱

۱

۱

MISA

۱.۶۲۵

۲.۲۵

۱.۲۵

۱.۵

۱.۶۲۵

۲

۳

۲

۲

۳

۲.۴

جدول ۴-۴- متوسط معیارهای الگوریتم‌ها و رتبه بندی الگوریتم‌ها براساس آن

۵
نتیجه گیری و مطالعات آتی
۵-۱- نتیجه گیری
در این تحقیق، مسأله‌ای از حوزه مکانیابی تسهیلات با تقاضای تصادفی و تراکم مطرح گردید که هدف از آن، طراحی و جانمائی دستگاه‌های خودپرداز است. به گونه‌ای که مشتریان به صورت تصادفی به این دستگاه‌ها مراجعه می‌کنند. اگر دستگاه خودپرداز هنگامی‌که مشتریان می‌رسند آزاد باشد، آن‌ها بلافاصله سرویس دهی می‌شوند. در غیراینصورت، آن‌ها به صف می‌پیوندند و یا آن جا را ترک می‌کنند. فرایند رسیدن تقاضا از توزیع پواسن و فرایند خدمت‌رسانی از توزیع نمایی پیروی می‌کند. دو محدودیت عمده نیز بر سر این مسأله واقع شده‌است. یکی حدّی بر روی تعداد کل تسهیلاتی که ایجاد می‌شوند و دیگری محدودیت بر روی حداکثر زمان انتظار مشتریان در صف می‌باشد. سه هدف نیز برای این مسأله درنظر گرفته شده‌است که هدف اول متوسط تعداد مشتریان در حال سفر را مینیمم می‌کند، هدف دوم متوسط تعداد مشتریان در حال انتظار را مینیمم می‌کند و هدف سوم مجموع کارکرد دستگاه‌ها را در واحد زمان ماکزیمم می‌کند.

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

برای حل این مسأله چند هدفی، چندین الگوریتم چندهدفه فراابتکاری درنظر گرفته شد تا عکس العمل این الگوریتم‌ها را در برخورد با چنین مسائلی بسنجیم و ببینیم که این الگوریتم‌ها در شرایط مختلف چه نتایجی حاصل می‌کنند. ما سه الگوریتم NSGA-II، CNSGA-IIو NRGA را از حوزه الگوریتم ژنتیک و الگوریتم‌های MISA، VIS و NNIA را از حوزه الگوریتم ایمنی مصنوعی برای این کار انتخاب کردیم. به این منظور، مسائل نمونه‌ای با ساختارهای مختلف و باتوجه به سختی یا سادگی و کوچکی یا بزرگی مسأله ایجاد گردید و این مسائل توسط الگوریتم‌های ذکر شده حل گردید.
برای مقایسه نتایج این الگوریتم‌ها، نیاز به معیارهای عملکردی برای اندازه گیری کارایی این الگوریتم‌ها بود. به همین منظور هشت معیار فاصله نسلی، درجه توازن در رسیدن همزمان به اهداف، مساحت زیر خط رگرسیون، تعداد جواب‌های غیرمغلوب نهائی، فاصله گذاری، گسترش، سرعت همگرائی و منطقه زیر پوشش دو مجموعه را انتخاب کردیم. همچنین برای تجزیه و تحلیل این نتایج به آنالیز واریانس و استفاده از روش توکی روی آوردیم.
نتایج نهائی که از انجام این تحلیل‌ها بدست آمد بیانگر این مطلب بود که الگوریتم VIS در اکثر معیارها، بهترین عملکرد را از خود نشان می‌دهد. الگوریتم‌های CNSGA-II و MISA تقریباً در رتبه دوم قرار گرفته و عملکردهای تقریباً مشابهی را از خود نشان می‌دهند. الگوریتم NSGA-II در رتبه بعدی قرار می‌گیرد. در مقام جایگاه بعدی از لحاظ عملکرد، الگوریتم NNIA واقع می‌شود و بدترین عملکرد را الگوریتم NRGA به خود اختصاص می‌دهد.
۵-۲- مطالعات آتی
همان طور که در این تحقیق گفته شد، ما پارامترهای الگوریتم‌هایی که استفاده کردیم را باتوجه به رایج ترین پارامترها در ادبیات استفاده کردیم. اگرچه ممکن بود که پارامترهای استفاده شده، باتوجه به مسأله ما، پارامترهای نادرستی بوده باشند. به همین منظور می‌توان برای تنظیم این پارامترها، از طراحی آزمایشات استفاده نمود تا بهترین عملکرد هر الگوریتم را داشته باشیم. همچنین می‌توان الگوریتم‌های دیگری را در حوزه الگوریتم‌های فراابتکاری چندهدفه انتخاب و با یکدیگر مقایسه نمود.
همچنین می‌توان سیستمی را درنظر گرفت که در آن بعضی از تسهیلات در حال حاضر واقع شده و وظیفه ما مکانیابی تسهیلات دیگر در شبکه است. و نیز می‌توان تسهیلات را به صورت متحرّک درنظر گرفت. به گونه‌ای که این تسهیلات برای انجام خدمت‌رسانی به محل تقاضا سفر می‌کنند.
پیشنهاد دیگر می‌تواند به سیستم صفی که ما در این تحقیق استفاده کردیم برگردد. ما ساده ترین سیستم صف یعنی همان سیستم M/M/1 را استفاده کردیم، گرچه می‌توان سیستم‌های صف دیگری را انتخاب نمود که بیشتر با مشخصات دنیای واقعی همخوانی داشته باشد. سیستم‌هایی که در آن فرایندهای رسیدن تقاضا و یا فرایند خدمت‌رسانی از توزیع‌های عمومی استفاده می‌کند؛ و یا سیستمهای صفی که در هر ایستگاه، چندین تسهیل آماده خدمت‌رسانی است و یا هر فرض جدیدی که باعث واقعی تر شدن مسأله شود به عنوان زمینه‌های جدید برای تحقیقات آینده پیشنهاد می‌شود.
فهرست منابع و مراجع

  • هاله انصاری لاری، ارائه مدل ریاضی جانمایی و تخصیص دستگاه های خدمت رسان ثابت با تقاضای تصادفی و حل آن با بکارگیری الگوریتم فراابتکاری ژنتیک
  • بنت الهدی حلمی، استخراج قوانین انجمنی با بهره گرفتن از سیستم ایمنی مصنوعی
  • جواد بهنامیان، زمانبندی چند معیاره سیستم جریان کارگاهی مختلط با زمان های آماده سازی وابسته به توالی
  • Wang, Q., Batta, E., Rump, C.M., Facility location models for immobile servers with stochastic demand. Naval Res. Logist., v51, pp. 137-152, 2003.
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...