دانلود پایان نامه های آماده – ۱-۶، مدلهای نظری (نظریات) موجود در موضوع پژوهش – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
فرضیه۹: میانگین شاخص های ارزیابی عملکرد در سالهای مختلف تفاوت دارد.
فرضیه۱۰: شاخص های ارزیابی عملکرد در شرکتهای بورسی مختلف قبل و بعد از اجرای فاز اول هدفمندی یارانهها تفاوت دارد.
۱-۶، مدلهای نظری (نظریات) موجود در موضوع پژوهش
به منظور ارزیابی عملکرد مالی شرکتها از شاخصهای مالی استفاده نمودهایم و این شاخصها را برای شرکتها محاسبه کردهایم. شاخصهای مورد استفاده در ارزیابی عملکرد مالی شرکتها بسیار متنوع اند، ولی عموما جنبههای یکسانی از عملکرد را مورد ارزیابی قرار میدهند و به لحاظ مفهوم مدیریتی دارای منطقی یکسان هستند. مدل مفهومی ارائه شده در این پژوهش، ترکیبی از دو معیار شاخصهای سنتی و مدرن ارزیابی عملکرد شرکتها میباشند. معیار سنتی متشکل از شاخصهای حسابداری و معیار مدرن را شاخصهای ارزیابی بر مبنای ارزش شرکت تشکیل میدهند. همان طور که مطرح گردید، این دو گروه از شاخص، شاخصهای بسیار مهمی برای ارزیابی عملکرد شرکتها بخصوص شرکتهای تولیدی و صنعتی میباشد .
۱-۶-۱: معیار سنتی(بر مبنای شاخصهای ارزیابی عملکرد حسابداری)
در معیار سنتی و یا حسابداری شاخصهایی وجود دارد که این شاخصها توسط گروه متخصصان سازمان بورس جهانی[۱] به منظور ارزیابی شرکتهای صنعتی تعیین گردیدهاند. این شاخصها شامل: نرخ بازدهداراییها [۲]، نرخ بازده حقوق صاحبان سهام [۳]،در آمد هر سهم [۴]ونسبت قیمت به درآمد هر سهم[۵] میباشند. در ادامه به تشریح هر یک از این شاخصهاپرداختهشدهاست. (یالسین، بایرکدروگلو،کاهرامن، ۲۰۱۱)
۱ -۶-۱،الف) نرخ بازدهدارایها : این شاخص حاصل تقسیم سود خالص بعد از کسر مالیات بر میانگین مجموع داراییهای یک شرکت در طول یک دوره مشخص مالی میباشد. این نسبت که اغلب به صورت درصد بیان میگردد نشان دهنده میزان سود آوری شرکت میباشد. از آنجایی که این نسبت نشان دهنده میزان بهره وری شرکت از داراییها به منظور ایجاد سود خالص در یک دوره مالی است، از اهمیت بسیار زیادی در ارزیابی شرکتهای تولیدی – صنعتی دارد. به عبارت دیگر این نسبت نشان میدهد که به ازای هر یک دلار سرمایهگذاری درداراییها توسط شرکت چه میزان سود ایجاد گردیدهاست (یالسین، بایرکدروگلو،کاهرامن، ۲۰۱۱).فرمول محاسبه نرخ بازدهداراییها در زیر آوردهشده:
(۱) سود پس از کسر بهره و مالیات :نرخ بازده داراییها
مجموع داراییها
همان گونه که در فرمول نرخ بازدهداراییها دیدهمیشود، بازده بالاتر به معنای عملکرد سودآوری برای یک شرکت است. نرخ بازدهداراییها کارا بودن مدیریت در استفاده ارز داراییها به منظور خلق سود را نشان میدهد. این شاخص برای مقایسه عملکرد شرکت در دوره های مختلف و رقبا مناسب خواهد بود.
۱-۶-۱،ب)نرخ بازدهحقوق صاحبان سهام: این شاخص نشاندهنده میزان درصد سودآوری سرمایهگذاری سهامداران در سهام عادی شرکت میباشد. در حقیقت شرکتها برای افزایش و بیشینهکردن سود سهامداران خود در حال فعالیت میباشند و این موضوع باید موجب بزرگتر شدن این نسبت گردد. در نتیجه این شاخص، در پی اندازهگیری میزان بازدهمورد انتظار سهامداران عادی از سهام خود در شرکت میباشد. اگر چه این نسبت از راههای زیادی قابل محاسبه است(یالسین، بایرکدروگلو،کاهرامن، ۲۰۱۱). اما یکی از رایجترین روشهای محاسبه این نسبت در فرمول زیر بیان گردیده است:
(۲) سود پس از کسر بهره و مالیات : نرخ بازده حقوق صاحبان سهام
حقوق صاحبان سهام
به دلیل اینکه فقط حقوق صاحبان سهام در این شاخص در مخرج منظور میگردد، این شاخص تاثیر مستقیمی از میزان استقراض شرکت به منظور تامین مالی میپذیرد. هر چه این نسبت بالاتر باشد نشاندهندهکارایی مدیریت سرمایه و ایجاد بازده بیشتر به سهامداران خواهد بود.
۱-۶-۱،ج) درآمد هر سهم: درآمد هرسهم هم یکی دیگر از شاخصهایی است که قدرت شرکت را نشان میدهد.
درآمد هر سهم یکی از عمومی ترین شاخصهایی است که برای تعیین قیمت سهام مورد استفاده قرار میگیرد. این شاخص یکی از مؤلفههای محاسبه نسبت قیمت به درآمد هر سهم نیز محسوب میگردد .این شاخص از اهمیت بالایی برخوردار است. به دلیل واکنشهای سرمایهگذاران به ایجاد سود پیشبینی شده توسط شرکت، این شاخص از اهمیت بالایی برخوردار است. به منظور محاسبه این نسبت، سود خالص در دسترس سهامداران عادی باید تقسیم بر تعداد سهام منتشر شده توسط شرکت در همان دوره ایجاد سود گردد. (یالسین، بایرکدروگلو،کاهرامن، ۲۰۱۱)
(اگر تعداد سهام شرکت به واسطه افزایش سرمایه تغییر کرد، از میانگین وزنی برای تعیین این شاخص طی دوره باید استفادهشود.) فرمول محاسبه درآمد هر سهم در زیر آوردهشدهاست .(چن و کیم، ۲۰۰۷) :
(۳) سود خالص سهامداران عادی : درآمد هر سهم
تعداد سهام منتشر شده
یکی از راههای مناسب برای کشف میزان رشد شرکتها محاسبه این شاخص و مقایسه آن با سالهای قبلی فعالیت آن شرکت میباشد. گاهی این شاخص به عنوان مهمترین شاخص برای اندازهگیری سودآوری شرکتها نیز در نظر گرفتهمیشود.
۱-۶-۱،د) شاخص قیمت بر درآمد هر سهم: این شاخص نشان میدهد که سرمایهگذاران مایل به پرداخت چه مبلغی در برابر دریافت هر دلار سود میباشند. اگرچه معیارهای زیاد دیگری برای اتخاذ تصمیم سرمایه گذاری توسط سهامداران باید در نظر گرفتهشود، این نسبت یکی از مشهورترین شاخصها برای تحلیل عملکرد شرکت میباشد. (یالسین، بایرکدروگلو،کاهرامن، ۲۰۱۱) این شاخص حاصل تقسیم قیمت بازار سهم بر سود هر سهم به دست میآید: (ترونگ ۲۰۰۹)
(۴) قیمت بازار هر سهم : نسبت قیمت به سود هر سهم
سود هر سهم
سود هر سهم از صورتهای مالی منتشرشده توسط استخراج میگردد، در صورتی که قیمت هر سهم جایی گزارش نمیشود و از منابع جدید دیگری به دست میآید. منطق اصلی نسبت قیمت به درآمد هر سهم بیانگر این موضوع است که بازار برای کسب سود از هر سهم تمایل به پرداخت چه مبلغی دارد.
۱-۶-۲، معیارهای مدرن(شاخصهای ارزیابی عملکرد مالی مبتنی بر ارزش)
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 07:00:00 ب.ظ ]
|