لذات معنوی ۹۱- فایل ۱۵ – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
لذت محبت خاندان رسالت و محبت مولا علی۷ به گونهای است و به جایی میرسد که آن حضرت میفرمایند:
وَ اللهِ لَو ضَرَبتُ خَیشومَ المُؤمنِ بِسَیفی هذا عَلى أن یبغضنی ما أبغَضَنی ، وَلو صببتُ الدُّنیا بِحَذافیرِها عَلى الکافِرِ ما أحَبَّنی ، وَ ذلِکَ أنه قَضی فانقضى على لِسانِ النبیِ الأمیِ : «أنَّه لا یبغضُکَ مؤمنٌ ولا یحبُّک کافرٌ» [۱۵۹]
چنانچه با شمشیرم بر بینی مؤمن بزنم تا مرا دشمن بدارد، هرگز با من دشمنی نمیورزد و چنانچه تمام دنیا را نثارِ منافق کنم تا مرا دوست بدارد، هرگز مرا دوست نخواهد داشت.
۱٫۴٫۱ راههای عملی کسب حب اهلبیت۷
با توجه به اهمیت بحث محبت اهلبیت: به برخی از راههای افزایش محبت به این ذوات مقدسه اشاره میکنیم:
۱٫۴٫۱٫۱٫ معرفت اهلبیت۷
یکی از راههای کلیدی افزایش محبت به ائمهی طاهرین:، شناخت این ذوات مقدسه است. در سایهی معرفت امام۷، به کمالات و ویژگیهای انحصاری او بیشتر واقف میگردیم و این وقوف خود، شیفتگی و محبت نسبت به اهلبیت: را در پی دارد. امام صادق۷ میفرماید:
إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ نَصَبَ عَلِیاً عَلَماً بَینَهُ وَ بَینَ خَلْقِهِ فَمَنْ عَرَفَهُ کانَ مؤمناً وَ مَنْ أَنْکرَهُ کانَ کافِراً[۱۶۰]
همانا خداوند عزوجل علی۷ را شاخص (و دلیل و راهنمای) آشکار بین خود و خلقش قرار داده است. پس هر کس او را شناخت، مؤمن است و هر کس او را انکار کرد (و نشناخت) کافر.
باید توجه کرد که مؤمن بودن، فرع بر شناخت امام است. از طرفی ایمان، عین حب و بغض است. در روایتی امام محمد باقر۷ میفرماید:
الْإِیمَانُ حُبٌّ وَ بُغْض[۱۶۱]
ایمان حب و بغض است.
حب به تمامی خوبیها و کمالات و… و بغض نسبت به همهی بدیها، کژیها و… در پرتو شناخت و معرفت ایمان حاصل میشود و ایمان هم جز حب و بغض نیست. نتیجه این میشود که یکی از راههای عملی مهم کسب حب اهلبیت۷، معرفت آن بزرگواران است.
۱٫۴٫۱٫۲٫ اطاعت از اهلبیت۷
اگر کسی شناخت لازم و کافی از اهلبیت: پیدا کرد، اطاعت از آنان را بر خود لازم میداند؛ ولی گاهی شناخت مردم در حد بالایی نیست. در این صورت چه بسا نسبت به اوامر آنان عصیان شود. عصیان هم به هر اندازه باشد، به همان اندازه کدورت و بغض میآورد و کدورت و بغض، ضد صفا و حب است. پس هر اندازه نسبت به اوامر آنان عصیان شود، به همان اندازه بغض و کدورت نسبت به آنان در دل ایجاد میشود و برعکس، هر اندازه نسبت به اوامر آنان اطاعت شود، به همان اندازه حب و صفا به آنان دل را فرا میگیرد. امام رضا۷میفرمایند:
اللهم انی اسئلک… حُبَّ کلِّ عَمَلٍ یُقَرِّبُنِی إِلَى حُبِّک[۱۶۲]
خدای من! از تو حب آن عملی را میخواهم که مرا به محبت تو نزدیک کند.
بنابراین یکی از راههای عملی وصول به حب، اصل عمل و طاعت عملی است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۱٫۴٫۱٫۳٫ توسل
در سایهی شناخت امام۷ میفهمیم که همهی وجودمان به او وابسته است و او واسطهی فیض و کمال است. درقسمتهای آخر زیارت جامعهی کبیره، خدمت امام۷ چنین عرضه میداریم:
یَا وَلِیَّ اللَّهِ إِنَ بَیْنِی وَ بَیْنَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ ذُنُوباً لَا یَأْتِی عَلَیْهَا إِلَّا رِضَاکمْ فَبِحَقِّ مَنِ ائْتَمَنَکمْ عَلَى سِرِّهِ وَ اسْتَرْعَاکمْ أَمْرَ خَلْقِهِ و…
ای ولى خدا! همانا میان من و خدا گناهانى است که جز رضاى شما آنها را محو نمیکند، پس به حقّ کسى که شما را امین سرّ و محرم راز خود ساخته و کار خلق را به رعایت و عنایت شما سپرده و….
همان طور که در این قسمت زیارت – و قسمتهای دیگر – آمده است، امر خلق خداوند به فرمان خدا به دست ائمه: قرار گرفته است.
اگر توسل، بعد از شناخت و با حال خوش معنوی همراه باشد، ترنم عاجزانه و عاشقانهای است که حب را در دل بیش از پیش میپروراند و خود نیز لذت عجیبی دارد.
۱٫۴٫۱٫۴٫ تولی و تبری
دو اصلی که با حب اهلبیت: تأثیر متقابل دارند؛ یعنی، حب اهلبیت:، تولی و دوستی با دوستان خدا و آنان و تبری و بیزاری از دشمنان خدا و آنان را میآورد و تولی و تبری هم محبت اهلبیت: را در پی دارد.
۱٫۴٫۱٫۵ الگو سازی
به طور کلی مردم و به ویژه جوانان، آرمانگرا و قهرمان دوست هستند. از این رو سعی میکنند رفتار و گفتار آنان را الگوی خود قرار دهند.کشورهای غربی، دربارهی شخصیتها و چهرههای ملی و علمی خود صدها کتاب و مقاله مینویسند و فیلم و مجسمه میسازند. اما متأسفانه ما بزرگان دینمان را که بسیار ارزندهتر و شایستهتر از الگوهای غربی هستند، آن چنان که باید، مطرح نکردهایم و به الگوسازی نپرداختهایم. اگر جوانان، جایگاه رفیع و آموزهها و روشهای معصومین: را در زندگی بشناسند، مجذوب آنها میشوند. در آموزههای دینی سفارش شده است که مردم ائمهی معصومین: را الگو قرار دهند. در قرآن، رفتار پیامبر اسلام الگوی نیک و اسوهی حسنه معرفی شده است و پیامبر۹ نیز همگان را به الگوگیری از اهلبیت: فراخوانده و فرموده است:
اهلبیت من میان حق و باطل را جدا میکنند و پیشوایانی هستند که باید به آنان اقتدا کرد.
۱٫۴٫۱٫۶٫ تعظیم و تکریم اهلبیت:
نحوهی برخورد والدین، معلمان و بزرگان جامعه با خاندان پیامبر۹، نقش تعیین کنندهای در ایجاد محبت آنان دارد. احترام نام ائمه، صلوات فرستادن برای آنان، برخاستن هنگام ذکر نام امام زمان۷ ، برپایی جشنهای میلاد امامان و برگزاری مراسم عزاداری در شهادت آنان و… باعث میشود جوانان به سوی اهلبیت : جذب شوند. در روایات اسلامی سفارش شده است که فرزندان خود را به نامهای معصومان ۸، نام گذاری کنید. همچنین تأکید شده است که هنگام شنیدن نام محمد۹ بر او و آلش درود بفرستید. وقتی سکونی به امام صادق۷ خبر داد که خداوند به وی دختری عطا کرده است، حضرت پرسیدند: او را چه نامیدهای؟ گفت: فاطمه. امام آهی کشیده، فرمودند: حال که نامش را فاطمه نهادهای، به او ناسزا مگو و او را مزن. هنگامی که دعبل خزاعی قصیدهی معروف خویش را برای امام رضا۷ خواند و از امام زمان۷ و قیام او یاد کرد، حضرت دست بر سر گذاشتند و به نشانه تواضع در برابر نام مهدی۷ ایستادند و برای فرج آن حضرت دعا کردند.
۱٫۴٫۱٫۷٫ یادآوری عنایت ویژهی اهلبیت۷ به شیعه
یکی از شیوههای جذب جوانان به اهلبیت۸، بیان عنایتهای ویژهی آنان به شیعیان است. زیرا جوانان به طور فطری دوست دارند که مورد توجه و عنایت همگان، به ویژه بزرگان قرار گیرند. بر این اساس، اگر جوانان بدانند که اهلبیت۸ آنان را شاخ و برگ درختی میدانند که به خودشان مربوط میشود و در دنیا گرههای گرفتاریهاشان را باز و در آخرت آنها را شفاعت میکنند، دل باختهی اهلبیت۸ میگردند. در این زمینه احادیث فراوانی وجود دارد که به دو نمونه اشاره میگردد:
امام صادق۷ در ذیل آیهی (إِنَّ إِلَینا إِیابَهُمْ ثُمَّ إِنَّ عَلَینا حِسابَهُم[۱۶۳]) فرمودند:
چون روز قیامت فرا رسد، خداوند حسابرسی شیعیان را بر عهدهی ما میگذارد.
روزی امام صادق۷ گروهی از شیعیان را در مسجد دیدند. به آنان نزدیک شدند، سلام کردند و فرمودند:
به خدا قسم، روح و بوی شما را دوست دارم… شما یاران دین خدایید، شما پیشتازان به سوی بهشتید و ما بهشت را برای شما تضمین کردهایم.
۱٫۴٫۱٫۸٫ بیان فضیلت دوستی اهلبیت:
گرچه بیان جایگاه اهلبیت: در ایجاد محبت آنان نقش مهمی دارد، ولی بیان فضیلت محبت اهلبیت:، تأثیر آن را چند برابر میکند. روایات اسلامی، همگان را به دوستی اهلبیت: دعوت کرده و حتی آن را حق آنان دانسته است. امیرالمؤمنین، امام علی۷میفرمایند:
عَلَیکمْ بِحُبِّ آلِ نَبِیکمْ فَإِنَّهُ حَقُّ اللَّهِ عَلَیکم[۱۶۴]
بر شما باد محبت دودمان پیامبرتان، چرا که آن، حق خدا بر شما میباشد.
احادیث فراوانی دربارهی فضیلت اهلبیت: وارد شده است. پیامبر۹ در این باره فرمودهاند:
هر کس با محبت آل محمد بمیرد، شهید مرده است، آمرزیده میشود، با توبه و ایمان کامل میمیرد، فرشتهی مرگ او را به بهشت مژده میدهد و قبرش زیارتگاه رحمت الهی میشود…
در روایات دیگری، مودّت و ولایت اهلبیت: یک فرض الهی و ملاک قبولی اعمال و عبادت به حساب آمده است.
اهل سنت نیز بر محبت اهلبیت۷ تأکید کردهاند. در شعر شافعی آمده است:
یا أَهلَ بَیْتِ رَسُولِ اللَّهِ حُبُّکُمْ
فَرْضٌ مِنَ اللَّهِ فِی القُرآنِ أَنزَلَهُ
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-04-14] [ 04:15:00 ب.ظ ]
|