منابع پایان نامه ها – ساده سازی و استاندارد سازی اسناد تجاری صادرات و واردات: – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
افزایش قدرت رقابت در عرصه تجاری مستلزم برنامه ریزی دقیق و مستمر به منظور ایجاد تسهیل در تجارت است. در این میان برنامه های نظیر بازنگری قوانین تجاری، ایجاد مشوقهای صادراتی، ساده سازی فرآیندهای تجاری، کاهش بوروکراسی اداری، تکمیل فرآیندهای تجاری و الحاق به پیمآن ها و کنوانسیونهای منطقهای وبینالمللی حائز اهمیتاند. درکنار این ابزارها، بهره گیری از تکنولوژیهای به روز دنیا برای تبادل اسناد به صورت الکترونیکی و حذف کاغذبازیهای تجاری نقش مهمی در تسهیل تجاری ایفا میکند. کاربردهای تجارت و کسب وکار الکترونیکی در عرصه تجاری به بروز تحولی عظیم در راستای ایجاد تجارت بدون کاغذ و در قالب سیستمهایی چون پنجره واحد الکترونیکی، سامانه جامع بندری و گمرک الکترونیکی منجر شده است.
بر اساس تعریف سازمان سی فاکت[۳۹]، پنجره واحد سیستمی است که برای بخشهای دخیل در تجارت و حمل و نقل، امکان قراردادن اطلاعات و مستندات استاندارد شده را از طریق یک نقطه ورودی واحد برای انجام تمام نیازهای متداول مربوط به جابهجایی، واردات و صادرات وبه طورکلی انجام کامل تراکنشهای تجاری فراهم میکند.
سیستم پنجره واحد تجاری در حقیقت تمامی مراحل دخیل در زنجیره تأمین تجاری را تحت پوشش قرارمیدهد، با این حال با توجه به نقش مهم گمرکات هر کشور در تکمیل فرآیندهای تجاری وانجام حجم عظیمی از مبادلات تجاری درگمرکات، حرکت به سمت ایجاد پنجره واحد در بسیاری از کشورها با ایجاد گمرک الکترونیکی آغاز میشود و در ادامه کار اجرای پنجره واحد تجاری مدنظر قرار میگیرد.
گمرک الکترونیکی یکی از ارکان اصلی سیستم پنجره واحد تجاری است که در صورت راهاندازی صحیح و اصولی، تأثیر قابل ملاحظهای بر تسهیل تجاری خواهد داشت. گمرک الکترونیکی در حقیقت از طریق کوتاهتر کردن مدت زمان لازم برای صادرات و واردات و کم کردن تعداد اسناد و هزینه های صادرات و واردات، سبب بهبود وضعیت تسهیل تجاری خواهد شد. این رابطه در (شکل ۲-۱۰) نشان داده شده است.
تعداد اسناد لازم برای صادرات
زمان لازم برای صادرات (روز)
هزینه صادرات
تعداد اسناد لازم برای واردات
زمان لازم برای واردات (روز)
هزینه واردات
بهبود شاخصهای تجارت فرامرزی
شکل (۲- ۹) ارتباط میان استقرار گمرک الکترونیکی و شاخصهای تجارت فرامرزی
(منبع: کرمی،۱۳۹۰، صص۴۴)
اجرای گمرک الکترونیکی سبب کاهش زمان فرایند اظهار و ترخیص کالاها، ایجاد شفافیت در امور گمرکی و کاهش بروز اشتباهات نیروی انسانی از طریق ایجاد اتوماسیون وارائه آمار و اطلاعات دقیق گمرکی میشود. براین اساس، بسیاری ازکشورهای طی سالیان اخیر بهبود قابل توجهی در زمان لازم برای پردازش اسناد و فرآیند های گمرکی خود داشتهاند. برای مثال کشورهای آسیای جنوبی شرقی زمان لازم برای کامل کردن رویههای صادراتی خود را تا ۱۹ درصد، کشورهای آسیای جنوبی تا ۲۰ درصد و کشورهای آسیای مرکزی به طور میانگین تا ۹ درصد در فاصله سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۹ کاهش دادهاند. حذف موانع وسایر اقدامات مخرب رسمی که در فرایند اظهار و ترخیص کالاهای وارداتی وجود دارد، بهبود همکاری وتعامل بین سازمانهای مرتبط ودخیل درخصوص اسناد قانونی مورد نیاز، انتشار و توزیع جامع و به موقع قوانین و مقررات گمرکی، کاهش و سادهسازی اسناد مورد نیاز برای صادرات و واردات ازجمله موضوعات مورد توجه در حوزه تسهیل تجاری است.
اهمیت گمرک الکترونیکی در تسهیل تجاری تا حدی است که در چارچوبهای ارائه شده درباره تسهیل تجاری، برای گمرک و فعالیتهای آن جایگاه ویژهای در نظر گرفته شده است. یکی از معتبرترین این چارچوبها، چارچوب پیشنهادی کمیسیون اجتماعی و اقتصادی سازمان ملل متحد برای آسیا و اقیانوسیه با عنوان چارچوب تسهیل تجاری اسکاپ میباشد. در چارچوب مذکور تعدادی از مراحل پیشنهادی برای تسهیل تجاری به صورت خاص به گمرک و فعالیتهای آن اختصاص یافته و در این خصوص پیشنهادهایی نیز ارائه شده است که از آن جمله میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
-
- بازنگری قوانین و مقررات حوزه گمرک: این بازنگری با هدف سادهسازی و شفافسازی قوانین و مقررات گمرکی وافزایش تطابق آن ها با کنوانسیونهای منطقهای وبینالمللی درحوزه امور تجاری و گمرکی انجام میگیرد.
-
- استفاده از تکنیکهای مدیریت ریسک: استفاده از این تکنیکها وجمعآوری پروفایل[۴۰] صادرکنندگان و واردکنندگان در راستای کاهش کنترلهای غیرضروری و با هدف کاهش مدت زمان صادرات و واردات پیشنهاد میشود.
-
- ساده سازی رویههای گمرکی: هدف از سادهسازی رویههای گمرکی حذف پیچیدگیهای تشریفات ورویههای گمرکی به منظور کاهش مدت زمان تکمیل فرآیندهای تجاری صادرات و واردات است.
- ساده سازی و استاندارد سازی اسناد تجاری صادرات و واردات: منظور از سادهسازی اسناد تجاری، حذف اجزای اطلاعاتی یا به عبارت سادهتر همان حوزه اطلاعاتی مشترک در بین آنهاست. این کار نیازمند تجزیه و تحلیل اجزای اطلاعاتی اسناد تجاری برای یافتن اجزای مشترک با توجه به معانی آن ها و سپس حذف اجزای مشابه است. استانداردسازی اسناد تجاری در دو سطح داده ها و ظاهر فیزیکی اسناد با هدف ایجاد قابلیت تعامل انجام میشود. منظور از استانداردسازی ظاهر فیزیکی اسناد، استفاده از معیارهای بینالمللی نظیر کلید طرح بندی سازمان ملل متحد برای طرح بندی ظاهر فیزیکی اسناد است. برای استانداردسازی داده های تجاری دستورالعملهای ویژهای توسط سازمانهای معتبر بینالمللی نظیر سازمان سیفاکت و سازمان جهانی گمرک ارائه گردیده است. بر اساس این دستورالعملها استانداردسازی داده های تجاری شامل مراحل جمع آوری داده های تجاری، تعریف وتجزیه وتحلیل اجزای اطلاعاتی، نگاشت آن ها با مدلهای داده مرجع و درنهایت استخراج XSD ها برای تبادل الکترونیکی داده ها میباشد. سازمان جهانی گمرک به منظور نگاشت داده ها، مدل داده های سازمان جهانی گمرک را پیشنهاد میکند. این مدل که توسط سازمان جهانی گمرک در اختیار گمرک کشورهای عضو قرار میگیرد توسط بسیاری از کشورها استفاده میشود و درحال بازنگری برای پوششدهی وسیعتری از داده های تجاری است (کرمی،۱۳۹۰، صص۴۵-۴۱).
۲-۲-۵-۱ ارکان اصلی تسهیل تجاری
ارکان اصلی تسهیل تجاری عبارتاند از: شفافیت، آزادسازی ترانزیت، تشریفات و کارمزدهای مرتبط با رویههای تجاری.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 06:35:00 ب.ظ ]
|